donderdag 23 februari 2012

NP3 npeg

NPeG is het doorlopende videoprogramma van NP3 dat zij programmeert in de Videobusstop van Rem Koolhaas op het Emmaplein in Groningen. NPeG is beeldcultuur op zijn beeldst. De wisselwerking tussen beeldende kunst en visuele cultuur komt hier buiten de beschermende context van de "White Cube" naar buiten en moet daardoor veel meer voor zichzelf spreken. Met de presentatie van geluidloze videokunst legt NPeG de nadruk op en doet het onderzoek naar de kracht van het visuele.
De thema's die Koolhaas op de buitenzijde van de videobusstop plaatste(humour, sentiment, politics, hi-tech, dance, erotics, exuberance, glamour en specials), gelden als leidraad in een programma dat videokunst in de breedste zin des woords presenteert: van filmtrailers, statische wallpapers, photophucks, vj-producties tot museumwaardige kunstfilms, flashmovies, found footage, cybershots en enzovoort. De software achterNPeG maakt gebruik van een database en zorgt ervoor dat het programma geen dag hetzelfde is. Dit podium voor visuele cultuur is continu op zoek naar de actualiteit en zal dienen als inspiratiebron, discussieplatform en entertainmentunit voor iedere voorbijganger, kunstliefhebber, reiziger, videokunstenaar, wandelaar en wie dan ook.
NPeG is op 23 maart 2007 officieel van start gegaan. In korte tijd is de database gevuld met meer dan 100 geluidloze videowerken van kunstenaars uit binnen- en buitenland waaronder België, Duitsland en Spanje.

deelnemende kunstenaars:
48073, P.J. van Adrichem, Eefje Blankevoort, Bas van Buren, Chris Brans, Vera Broos, Gwen Nieuwenhuizen, Jeroen Brouwer, Barry Camps, Francine Claassen, Marion Coenen, Lilian Cooper, Machtheld Dekens, Nynke Deinema, Lies Dessens, Annegien van Doorn, Daily Hero, Sibylle Eimermacher, Joyce Ennik, Evenblij & Krul, Jan de Groot, Marco de Groot, Willum Geerts, Patrick Goffre, Roger van Hout, Sander Houtkruijer, Wendela Loman, Peer Holthuizen, Harmen de Hoop, Woes van Haeften, Alan D. Joseph, Het vleesgeworden videowoord, Joke Kaptein, Annegret Kellner, Anna Khodorovich, Britt Kootstra, Angela Koppers, Margreet Kramer, Jawek Kwakman, Bia Maas, Lars F. Nieuwenhuizen, Petra de Nijs, Nico Parlevliet , René de Rooze, Johan Rumpt, Berndnaut Smilde, Jacomijn Stekelenburg, Céline Schroeder, Remco Schuurbiers, Marli Turion, Siree van der Velde, Monique Verhoeckx, Ruud Vrugt, Vroegop/Schoonveld, Daniël Dennis de Wit, Paul Wiegerinck, Henk Wijnen, Jaap van der Wal, Jantine Wijnja, Verónica Luyo, lvaro Icaza.

NPeG - opening 23 maart - doorlopend videoprogramma
23 maart is NPeG geopend door Wethouder van Cultuur Jaap Dijkstra. NPeGis het non-stop geluidloze videoprogramma van NP3 in de videobusstop van Rem Koolhaas aan het Emmaplein in Groningen. 's Werelds enige bushalte met een eigen videoprogramma. De NPeG-database blijft op continu groeien met als resultaat een eindeloze aaneenschakeling van een gevarieerd aanbod van videokunst in de openbare ruimte. NPeG is en blijft vierentwintig uur per dag, 365 dagen per jaar te bezichtigen in de Rem Koolhaas videobusstop op het Emmaplein in Groningen. Op dit moment zijn er ca. 100 inzendingen van kunstenaars uit ondermeer Nederland, Duitsland, Spanje en België.

Openingsperformance NPeG Audiobusstop
De jonge kunstenaars Wouter Sibum en Feiko Beckers hebben als openingsperformance "De audiobusstop" gerealiseerd. Dit om de openingshandeling van de database voor geluidloze video's met feestelijke Schlagers op te luisteren.

NPeG opdracht
Roger van Hout - monumenten
In het kader van NPeG heeft Roger van Hout een "site specific" versie van "Monumenten" gemaakt. Monumenten: "Een videosculptuur over de zin en onzin van monumenten. Het recht op "fifteen minutes of fame", zoals bedacht door Andy Warhol, lijkt in deze tijd te zijn vervangen door het recht op een eigen monument of op zijn minst een plaquette. Waar staat een monument voor? Waarom mag het ene monument wél belachelijk gemaakt worden en het andere niet? Staan mensen nog wel voor de dingen waarvoor de monumenten zijn opgericht? Welke waarde heeft de term 'monument' gekregen door de extreme wildgroei aan monumenten?

programma: doorlopend 24 uur per dag, 365 dagen per jaar

subsidie/fondsen/sponsors: VSBfonds, CBK Groningen, Prins Bernhard Cultuurfonds, Mondriaan Stichting, MacMe AppleStore en de Gemeente Groningen RO/EZ

Geen opmerkingen:

Een reactie posten